De mest ikoniska kläderna genom tiderna

En av de mest fascinerande sakerna med mode är dess förmåga att förmedla en känsla av tid och plats. Genom att titta på kläderna som var populära under en viss tidsepok kan man få en känsla av hur människorna levde, vad de värderade och vilken stämning som rådde i samhället. Vissa plagg är dock mer än bara mode; de är ikoner som har kommit att symbolisera en hel epok eller en specifik stil. Här är några av de mest ikoniska kläderna genom tiderna.

Den lilla svarta klänningen

Ingen garderob är komplett utan den lilla svarta klänningen. Klänningen uppfanns av modeskaparen Coco Chanel på 1920-talet och har sedan dess varit en symbol för tidlös elegans och stil. Den lilla svarta klänningen har burits av alla från Audrey Hepburn till Kate Moss och fortsätter att vara en favorit bland modeikoner över hela världen.

Jeans

Jeans är ett plagg som har stått emot tidens tand och har fortsatt att vara populära i över 100 år. Från att ha varit ett plagg som främst bars av arbetare och cowboys har jeansen utvecklats till att bli en symbol för ungdomskultur och rebellisk stil. Idag är jeansen en garderobsstapelvara som finns i många olika stilar och passformer.

Converse All Star-skon

Den första Converse All Star-skon lanserades redan 1917, men det var på 1950-talet som skon blev en symbol för ungdomskulturen. Skon har burits av allt från punkare till basketstjärnor och används idag som ett statementplagg av modeentusiaster världen över.

Bikerjackan

Bikerjackan har funnits sedan början av 1900-talet och har alltid förknippats med rebellisk stil och motorcykelkultur. Jackan har burits av allt från rockstjärnor till Hollywood-stjärnor och fortsätter att vara populär än idag.

Burberrys trenchcoat

Den klassiska trenchcoaten skapades av det brittiska modehuset Burberry under första världskriget för att skydda soldater från regnet. Sedan dess har den stilrena och eleganta jackan blivit en symbol för brittisk stil och finns idag i en mängd olika färger och stilar.

Den vita skjortan

Den vita skjortan har funnits i århundraden och har alltid varit en symbol för stil och elegans. Skjortan har burits av allt från presidenter till filmstjärnor och fortsätter att vara en garderobsstapelvara för både män och kvinnor.

Kostym

Kostymen är ett plagg som har förknippats med makt och auktoritet i århundraden. Från de första kostymerna som bars av brittiska gentlemän på 1800-talet till dagens moderna kostymer har dräkten alltid varit en symbol för stil och professionalism.

Läderjackan

Läderjackan har funnits sedan början av 1900-talet och har alltid förknippats med rebellisk stil och motorcykelkultur. Jackan har burits av allt från rockstjärnor till Hollywood-stjärnor och fortsätter att vara populär än idag.

Dessa plagg är alla ikoner som har kommit att symbolisera en hel epok eller en specifik stil. Genom att titta på dessa plagg kan man få en känsla av hur mode och stil har förändrats över tid, samtidigt som man kan se hur vissa plagg har stått emot tidens tand och fortsätter att vara populära än idag.